Μετά τους φοιτητές και ο Σύλλογος ΔΕΠ κατά του Νόμου (?)

 

Η απόφαση (εδώ) «ζητεί την κατάργηση του νέου νόμου και καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε απεργία την 8 και 9/09 και να αγωνισθούν μαζί με τους φοιτητές για την μη εφαρμογή του.»

 

Μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινωνίας από τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς μια απόφαση που έντονα αμφισβητήθηκε για την νομιμότητα της, δημοσιοποιήθηκε (εδώ). Το κείμενο αυτό αποτελεί συρραφή κειμένων, που αφορούν το εν λόγω θέμα, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Δημοσιοποιείται για να δώσει ερεθίσματα στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, για συζήτηση πάνω στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται, υλοποιούνται και προωθούνται προς τα έξω αποφάσεις συλλογικών οργάνων και μάλιστα μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπ’ αριθμόν 4 κείμενο συναδέλφου που συμμετείχε και περιγράφει από πρώτο χέρι τα γεγονότα.

 

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

 

Τα κείμενα

1. Καταγγελία από την ΚΙΠΑΝ για τον τρόπο λήψης της απόφασης εδώ

2. Η απάντηση του προέδρου της Γ.Σ. του Συλλόγου της 07-09-11 εδώ

3. Σχόλιο  επί της απόφασης του Συλλόγου ΔΕΠ (Κ. Θραμπουλίδης) εδώ

4. Σχόλιο συναδέλφου εδώ

 

 

1. Καταγγελία από την ΚΙΠΑΝ για τον τρόπο λήψης της απόφασης στα πλαίσια της Συνέλευσης του ΔΕΠ

Η ΚΙΠΑΝ του Παν/μίου Πατρών καταγγέλει τα όσα έγιναν σήμερα στη σημερινή 'Γενική Συνέλευση' του Συλλόγου ΔΕΠ, όταν το μονομελές προεδρείο της συνέλευσης, η οποία ξεκίνησε υπό την ανοχή και την καλή διάθεση της παράταξής μας με προσέλευση οριακά χαμηλότερη της απαρτίας (περίπου 73 παρόντες επί απαρτίας 77) αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταμέτρηση των παρόντων πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας επί των προτάσεων που κατατέθηκαν προς ψήφιση. Στην άρνηση αυτή συνηγόρησαν οι παρατάξεις Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και ΔΗΠΑΚ. Δεν έγινε καν αποδεκτή η διαπίστωση της απαρτίας κατά την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων (υπήρχαν 3 προτάσεις, οπότε θα απαιτείτο και δεύτερη ψηφοφορία), την οποία είχαμε κατ' οικονομία αποδεχθεί.
Η παράταξή μας αποχώρησε και δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η πρακτική αυτή συνιστά συνδικαλιστικό ατόπημα και ζητούμε από τους συναδέλφους να μην αναγνωρίσουν το όποιο κείμενο πιθανώς κυκλοφορήσει ως απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου μας.

Θυμίζουμε στους συναδέλφους ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ η Συσπείρωση ζήτησε καταμέτρηση απαρτίας αμέσως πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες επί των αποφάσεων του συνεδρίου, η καταμέτρηση ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, και οι ψηφοφορίες προχώρησαν αφού ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ότι ΥΠΗΡΧΕ απαρτία.

Οφείλουμε, επίσης, να παρατηρήσουμε ότι είναι λυπηρή η ισχνή παρουσία των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες, ιδίως σήμερα που τα ΑΕΙ αλλάζουν σελίδα.
ΚΙΠΑΝ Πάτρας

Επιστροφή στην αρχή

 

2. Η απάντηση του προέδρου της Γ.Σ. του Συλλόγου της 07-09-11

Αξιότιμοι συνάδελφοι

 

Σχετικά με την καταγγελία της ΚΙΠΑΝ του Παν/μίου μας, έχω ως πρόεδρος της Γ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ να επισημάνω τα ακόλουθα:

 

1. Η Γ.Σ. ήταν σε νόμιμη απαρτία σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου. Με ευθύνη μου έγινε καταμέτρηση η οποία διαπίστωσε την απαρτία. Στο κάλεσμα μου να κάνει και η ΚΙΠΑΝ καταμέτρηση, έλαβα την απάντηση ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Συνεπώς, ουδεμία ανοχή υπήρξε αφού συμφωνήθηκε η ύπαρξη απαρτίας.

2. Κάλεσα τη Γ.Σ. να επικυρώσει την εκλογή μου στο προεδρείο και παράλληλα ζήτησα την υπόδειξη (από την ΚΙΠΑΝ) και κάποιου άλλου συναδέλφου για να διευκολυνθεί το έργο του προεδρείου. Έλαβα την απάντηση ότι δεν χρειάζεται.

Έτσι προέκυψε το μονομελές προεδρείο.

3. Η συζήτηση διεξάχθηκε ομαλά χωρίς καμιά ένσταση οιασδήποτε φύσης,

συμπεριλαμβανομένης και αυτής περί απαρτίας.

4. Μετά την κατάθεση των προτάσεων και πριν την ψήφισή τους, η παράταξη της

ΚΙΠΑΝ ζήτησε να διαπιστωθεί η απαρτία. Μετά από συζήτηση και τοποθετήσεις

των μελών της Γ.Σ., πρότεινα να γίνει η ψηφοφορία και η απαρτία να

διαπιστωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων. Η ΚΙΠΑΝ διαφώνησε, απέσυρε την

πρότασή της και αποχώρησε από τη Γ.Σ.

5. Κατόπιν των ανωτέρω έθεσα σε ψηφοφορία την εναπομείνασα πρόταση η οποία

υπερψηφίσθηκε.

 

Ως πρόεδρος της Γ.Σ. έχω την υποχρέωση να ενημερώσω τους συναδέλφους για την

απόφαση της η οποία ζητεί την κατάργηση του νέου νόμου και καλεί τα μέλη της

Πανεπιστημιακής κοινότητας σε απεργία την 8 και 9/09 και να αγωνισθούν μαζί

με τους φοιτητές για την μη εφαρμογή του.

Επισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης.

Συναδελφικά

********

Επιστροφή στην αρχή

 

3. Σχόλιο  επί της απόφασης του Συλλόγου ΔΕΠ

Αγαπητέ κ. Σπύρου,
Καθώς δεν αναφέρονται νούμερα στο μήνυμα σας θα θεωρήσω πως αυτά που αναφέρονται στο μήνυμα της ΚΙΠΑΝ αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση που μας προωθείτε λήφθηκε από σημαντικά μικρότερο αριθμό συναδέλφων (μικρότερο από 70) και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 10% των μελών ΔΕΠ.
Και η ερώτηση μου.
Δεν είναι θράσος από την μεριά του συλλόγου να μας κοινοποιεί μια απόφαση που έλαβε ένας μικρός αριθμός μελών ΔΕΠ (μικρότερος από το 10% του συνόλου των συναδέλφων) και αφορά απεργία, και μάλιστα για μη εφαρμογή νόμου. Δώστε επιτέλους τη δυνατότητα στους συναδέλφους σας να αποφασίσουν αυτοί για την στάση τους.  Δεν μπορείτε να κατανοήσετε ότι η επιβολή και η κοινοποίηση προς τα έξω της απόφασης μιας μειοψηφίας μικρότερης του 10% όχι μόνο δεν αποτελεί Δημοκρατικό μέτρο γιατί απλά δεν εκφράζει τους συναδέλφους αλλά χαρακτηρίζεται ως πρακτική από πολύ γνωστές σε όλους μας λέξεις;
Μήπως η "η ισχνή παρουσία των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες," πρέπει να σας δώσει ένα άλλο μήνυμα το οποίο πεισματικά αρνείστε, για πολλά χρόνια τώρα, να αποδεχτείτε;
Όσο για την υποστήριξη που μας καλείτε να δώσουμε στον αγώνα των φοιτητών, να αγωνισθούμε δηλαδή για την μη εφαρμογή του νόμου, σας πληροφορώ ότι εγώ προβληματίστηκα πάρα πολύ διαβάζοντας το κείμενο της απόφασης τους και μόνο στήριξη σε ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορώ να δώσω γιατί απλά δεν θέλω να σκοτώσω κάθε ελπίδα για την νέα γενιά και τη χώρα.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

ΥΓ
Με την παράκληση προς τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ όπως το μήνυμα μου αυτό προωθηθεί στην λίστα announcements

Επιστροφή στην αρχή

 

4. Σχόλιο συναδέλφου όπως κοινοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα

Αποφάσισα να επικοινωνήσω την πλήρη απογοήτευσή μου από την παρουσία μου στην πρόσφατη ΓΣ του συλλόγου μας και να μεταφέρω στο σύνολο των μελών ΔΕΠ το τι εισέπραξε ένα μελος ΔΕΠ (που δυστυχώς δε ... συχνάζει στις ΓΣ του συλλόγου μας).

Τα πιο εντυπωσιακά ίσως ήταν:

1. η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη
ακαδημαικότητας. Υποτίθεται ότι η ΓΣ θα συζητούσε κυρίως θέματα σχετικά με το νεό νόμο πλαίσιο.  Αντ' αυτού στις τοποθετήσεις και στα

σχόλια του ακροατηρίου κυριάρχησαν οι κλήσεις σε ¨αγώνα", οι εκκλήσεις για "κλιμάκωση του αγώνα", οι αναφορές στο "πεζοδρόμιο" (όπου θα λάβουν χώρα οι "αγώνες", φαντάζομαι).

Κυριάρχησαν επίσης οι εκκλήσεις για "συμπαράσταση στον αγώνα των παιδιών".

 

Δε μας πληροφόρησαν οι συνάδελφοι ποιό είναι το ακαδημαικό τους έργο και ποιο κομμάτι του απειλείται από την "παγκόσμια συνομοσία του νεοφιλελευθερισμού" και τι σχέση έχει αυτό συγκεκριμένα με το νέο νόμο.

 

Οι μόνες ειδικές αναφορές στο νέο νόμο, αφορούσαν γενικούς σχολιασμούς στην ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Πρύτανης (π.χ. ότι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές, χωρίς κάποια σχετική τεκμηρίωση).

 

2. η ΠΑΝΤΕΛΗΣ αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού για τους νόμους αυτού του κράτους.
Ακούσαμε κάμποσες αναφορές στον παλιό γνώριμο νόμο (1-1-4) χωρίς κανείς να σκέφτεται την
κακομεταχείρηση που έχει υποστεί η ιδέα πίσω από το νόμο, όταν με ***κάθε νέο νόμο*** (είτε ρυθμίζει το όλο, είτε επιμέρους διατάξεις) υπάρχει η αναφορά στον πατριωτισμό των Ελλήνων να τον ανατρέψει. (Αυτό θυμίζει το

ανέκδοτο με το χωρικό και το λύκο).

 

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία συνάδελφοι βιαζόντουσαν να αποφασίσουν τη μη εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε από το 85% των μελών του κοινοβουλίου!

Λες και αυτή είναι η αποστολή τους...

 

3. η συνεχής αναφορά σε "παρατάξεις" και η προσπάθεια ακόμα και προτάσεις συναδέλφων να βαπτιστούν ως προτάσεις παρατάξεων.

 

4. η ΑΝΙΣΟΜΕΡΗΣ μεταχείρηση συναδέλφων κατά την τοποθέτησή τους και από το σώμα και από το προεδρείο.

Υπήρξε συνάδελφος (τον οποίο δε γνωρίζω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) που λοιδωρήθηκε άσχημα από το σώμα και από άλλες τοποθετήσεις και που το προεδρείο του απαρνήθηκε το δικαίωμα να απαντήσει επι προσωπικού!
Επίσης το συμφωνηθέν τρίλεπτο της κάθε τοποθέτησης, ήταν φυσαρμόνικα, ανάλογα με το ποιος μιλούσε. Και αυτό ΔΕΝ άλλαξε ακόμα και όταν υπήρξε σχετικό παράπονο από άλλη συνάδελφο που το επισήμανε!

 

5. Τα θέματα (2) και (3) της ημερήσιας διάταξης δεν συζητήθηκαν καθόλου. Το δε θέμα (1) "συζητήθηκε", όπως "συζητήθηκε" (δείτε παραπάνω).

 

Εκτιμώ πως όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη σύγκλιση νέας ΓΣ, με τα ίδια θέματα και με τη μαζική παράσταση όλων των συναδέλφων έτσι

ώστε 

(α) να αποφασισθεί (όχι βέβαια αν θα εφαρμοσθεί ο νόμος - αυτά είναι αστεία πράγματα) το πώς θα πορευτεί το ακαδημαικό ίδρυμά μας σε μια εποχή όπου

η πτώχευση κτυπά την πόρτα μας,

(β) να αναβαθμιστεί η ακαδημαική φυσιογνωμία του συλλόγου, και

(γ) να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα του Παν/μιου Πατρών (γενικά και ειδικά για τα θέματα της ατζέντας)

 

Φιλικά,

 

Επιστροφή στην αρχή